Web stranica Tužilaštva BiH ne podržava Internet Explorer verzije 7 u potpunosti.

Preporučujemo nadogradnju na Internet Explorer, Google Chrome, ili Firefox.

Ako koristite Internet explorer 9 ili više isključite "Compatibility View".

hrv  bos  срп  eng

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine

Vijesti

GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a

15.07.2021. 12:53
Središnje teme sastanka odnosile su se na zajedničku suradnju i aktivnosti u procesuiranju kaznenih djela trgovine ljudima i ilegalnih migracija.
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a
  • GLAVNA TUŽITELJICA SASTALA SE SA DUŽNOSNICIMA MISIJE OESS-a

Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, Gordana Tadić, zajedno sa tužiteljicom Merisom Nurkić i suradnicima, sastala se sa dužnosnicima Misije OESS-a, Valiant Richey, specijalnim predstavnikom i koordinatorom OESS-a za borbu protiv trgovine ljudima, Michelom Schuetzom, šefom Sekcije za vladavinu prava Misije OESS-a u BiH i Borisom Topićem, savjetnikom za borbu protiv trgovine ljudima Misije OESS-a u BiH, koji su angažirani u segmentu borbe protiv trgovine ljudima i pružanja pomoći žrtvama i oštećenima u ovim kaznenim djelima.

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić upoznala dužnosnike OESS-a o ostvarenim rezultatima u predmetima krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima te radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizirane ilegalne imigracije, na čijem je čelu je skoro 5 godina. Istakla je kako je, zahvaljujući između ostalog i radu Tužiteljstva BiH, Udarne grupe kao i specijalizirane mreže tužitelja i istražitelja, Bosna i Hercegovina nepredovala na listi State Departmenta s nadzorne liste na Listu 2. 

Glavna tužiteljica upoznala je predstavnike Misije OESS-a o najnovijim izmjenama Pravilnika Tužiteljstva BiH, koje su omogućile formiranje Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija u Tužiteljstvu BiH.

Posebno je istakla značaj edukacija iz ove oblasti koje je pružala Misija OESS-a naročito u pogledu ranog prepoznavanja žrtava trgovine ljudima u migrantskoj populaciji, te pružanja pomoći istima, bez obzira na sve poteškoće sa kojima se susreće Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, s obzirom da ranjive kategorije, najčešće djeca i žene, nemaju identifikacione dokumente, brzo mijenjanju mjesto boravka i imaju strah od organizatora njihove eksploatacije.

Također, postojanje jezičke barijere otežava uspostavljanje izravne komunikacije zbog čega se moraju uključiti prevoditelji jezika zemalja iz kojih migranti dolaze u Bosnu i Hercegovinu. 

Glavna tužiteljica istakla je značaj suradnje sa nevladinim organizacijama, koje pružaju pomoć žrtvama, posebno zbog omogućavanja smještaja u sigurne kuće, do okončanja započetih postupaka. 

Također je istakla značaj suradnje udarnih grupa iz regiona, s obzirom na istovjetnu problematiku u oblasti ilegalnih migracija i žrtava trgovine ljudima, te predstavnike Misije OESS-a upoznala da je koncem prošlog mjeseca održan online sastanak na navedenu temu.

Tužiteljstvo BiH i Misija OESS-a u BiH imaju dobru višegodišnju suradnju u različitim oblastima vladavine prava i ta će se suradnja intenzivno nastaviti i u budućnosti, jer osim u oblasti predmeta trgovine ljudima koji su prioritet u radu Tužiteljstva BiH, Misija OESS-a u BiH pruža pomoć Tužiteljstvu BiH u svim oblastima  u kojima realizira projekte i aktivnosti potpore pravosuđu.

 

 


*napomena o načelu presumpcije nevinosti

Poštovani predstavnici medija, molimo vas da prigodom prenošenja vijesti imate u vidu da osobe, na koje se odnose vijesti i informacije iz Tužiteljstva BiH, imaju status osumnjičenih ili optuženih osoba. Podsjećamo na načelo presumpcije nevinosti koje definira da se nitko ne može smatrati krivim dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom presudom.

Ispiši      Pošalji prijatelju

Video

Arhiva

Drugi o nama - PRESS

Arhiva

NOVA ZGRADA TUŽITELJSTVA BIH

SVEČANO OTVARANJE NADOGRAĐENE I ADAPTIRANE ZGRADE TUŽITELJSTVA BIH

 



 

 

 

Foto galerija

03. 2024.
P U S Č P S N
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
27.03.2024. -
25.03.2024. - PODIGNUTA OPTUŽNICA U PREDMETU SA DOKAZIMA IZ SKY I ANOM APLIKACIJA PROTIV RADOVANA DAMJANOVIĆA (1987)
25.03.2024. - OPTUŽENI ZA TERORIZAM I SUDJELOVANJE NA STRANIM RATIŠTIMA SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVNJU; OSUĐEN NA KAZNU OD 3 GODINE ZATVORA

Kontakt

ADRESA TUŽITELJSTVA BIH
Kraljice Jelene 88
71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 (0)33 483 700 
Fax: +387 (0)33 483 840
info@tuzilastvobih.gov.ba

Ured za informiranje javnosti
Telefon: +387 (0)33 483 751
Fax: +387 (0)33 483 840

RAD SA STRANKAMA