Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ЛИТВАНИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

17.04.2024. 12:07

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију подигао је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДРЖАВЉАНИНА ЛИТВАНИЈЕ ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА МИГРАНАТА

- Савулис Владас, рођен 1984. године у Литванији, држављанин Литваније, налази се у притвору.

 

Оптужени се терети да је у намјери стицања незаконите имовинске користи, а по претходном договору и за новчану накнаду, у теретно моторно возило којим је управљао, у простор који је био направљен за вршење кријумчарења људи, извршио прихват 27 миграната држављана Сирије, Бангладеша, Ирака и Ирана, међу којима и два малољетна лица, са намјером да их из Босне и Херцеговине прокријумчари на подручје Р Хрватске и даље према земљама ЕУ.

 

Кријумчарење је вршено у теретном возилу - приколици, без одговарајућих услова за смјештај и транспорт лица, чиме је угрозио животе и здравље кријумчарених лица.

 

Са наведеним возилом оптужени је 20.1.2024. године приступио на гранични прелаз Градишка, са намјером да  кријумчарена лица, супротно одредбама члана 6. Протокола против кријумчарења миграната, копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о Граничној контроли и Закона о странцима, на незаконит начин пребаци са територије Босне и Херцеговине на територију Републике Хрватске, иако је знао и био свјестан да исти не испуњавају услове за законит прелазак државне границе и боравак у земљама ЕУ.

 

Детаљним претрагама полицијски службеници Граничне полиције открили су илегалне мигранте који су предати на даље поступање Служби за послове са странцима БиХ.

 

Оптужени се терети да је у намјери стицања противправне имовинске користи покушао извршити незаконит  превоз и прелазак 27 лица, страних држављана, међу којима су се налазила двојица малољетника, угрозивши при томе њихов живот, здравље и безбједност  чиме је  починио кривично дјело - кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ који је исту и потврдио.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba