Вијести

ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ

29.03.2024. 12:17

Оптужени Шукало Азиз, рођен 1958. године у Фочи, држављанин БиХ, у присуству адвоката у потпуности је признао кривицу, те закључио споразум о признању кривице са тужитељком Тужилаштва БиХ.

 

ОПТУЖЕНИ У ПРЕДМЕТУ “БОСНАЛИЈЕК” СПОРАЗУМНО ПРИЗНАО КРИВИЦУ; ПРЕДЛОЖЕНА КАЗНА ЗАТВОРА, НОВЧАНА КАЗНА, КАО И ОДУЗИМАЊЕ И ПОВРАТ НЕЗАКОНИТЕ ИМОВИНСКЕ КОРИСТИ У ИЗНОСУ ОД ОКО ПОЛА МИЛИОНА КМ

Потписивањем споразума о признању кривице оптужени је у потпуности признао извршење кривичног дјела организовани криминал у вези са кривичним дјелом прање новца за које га терети оптужница Тужилаштва БиХ.

 

У складу са споразумним признањем, за оптуженог је предложена казна затвора у трајању од једне године, као и споредна новчана казна у износу од 73.000 КМ.

 

Од оптуженог се одузима противправно стечена имовинска корист у износу од 460.374,38 КМ. Оптужени је већ уплатио износ од 100.000 КМ приликом закључења споразума, а остатак ће уплатити у року који одреди Суд Босне и Херцеговине.

 

Оптужени је признао да је, као званичник управе компаније и члан групе за организовани криминал, у намјери да прикрије стварни извор, природу и поријекло новца те исти незаконито убаци у легалне финансијске токове, на мултивалутне рачуне отворене у више банака,  од оптуженог Узуновић Недима и са њим повезаних физичких и правних лица, запримао велике новчане износе којима је располагао, као и пребацивао на рачуне себи блиских лица. Уплате су запримане са рачуна са Британских дјевичанских отока, Кипра и Хрватске.

 

Предложена казна у складу је са улогом и одговорношћу оптуженог, као и обимности кривичног дјела за које се терети.

 

Споразумним признањем оптужени се одрекао права на суђење и права на жалбу на пресуду коју му, на основу споразума, изрекне Суд БиХ.

 

Споразум је прослијеђен Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba