Vijesti

TUŽIOCI I ISTRAŽILAC IZ TUŽILAŠTVA BiH POSJETILI URED EVROPSKOG JAVNOG TUŽIOCA

21.03.2024. 14:38

Ured evropskog javnog tužioca pokazuje predanost radu s nadležnim organima zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji

 

 

TUŽIOCI I ISTRAŽILAC IZ TUŽILAŠTVA BiH POSJETILI URED EVROPSKOG JAVNOG TUŽIOCA

Luxembourg, 21. marta 2024. - Grupa tužilaca i istražilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine posjetila je Ured evropskog javnog tužioca (EPPO). Ojačana saradnja između ovih institucija pokazuje njihovu predanost u borbi kriminala na visokom nivou i u krajnjem privođenju kriminalaca pred lice pravde, naročito u slučajevima međunarodnog i prekograničnog kriminala.

“Razmijenili smo iskustva s kolegama i unaprijedili saradnju koja se zasniva na sporazumu o saradnji između EPPO-a i Tužilaštva BiH, a koji su u novembru 2023. potpisali glavna evropska tužiteljica, Laura Codruța Kövesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. Ovo će osigurati efikasnost istraga i procesuiranje određenih krivičnih djela u oblasti finansija, uključujući one koje utiču na EU budžet”, istaknuo je Mladen Furtula, tužilac Tužilaštva BiH.

Sastanak je organizovan u okviru projekta EU4Justice, faza II, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije s ciljem usklađivanja pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini s evropskim standardima. Sudionici su razgovarali o saradnji između EPPO-a i nadležnih organa iz zemalja koje nisu članice EU-a. Dijeljenje primjera iz prakse u oviru krivičnih istraga, kao i stečena iskustva također su bili dio sastanka. Poseban naglasak bio je na predmetima povezanim s istragama pranja novca i istragama koje uljučuju oduzimanje imovine stečene finansijskim kriminalom: najbolje prakse, trendovi u procesuiranju organizovanih kriminalnih grupa.

“Projekt će nastaviti da podržava pravosudne institucije u BiH da osnaže svoje kapacitete i poboljšaju odgovor zemlje na organizovani kriminal i korupciju“, rekao je Mika Aalto, voditelj komponente u okviru projekta EU4Justice koji pomaže Tužilaštvu BiH.

 

EPPO, kao nezavisni Ured evropskog javnog tužioca, odgovoran je za istragu, krivični progon i donošenje presuda u predmetima u kojima se utvrde krivična djela koja su protiv finansijskih interesa EU.

 

Link možete preuzeti OVDJE


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba