Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ПЕТ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “INDEX”, ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КОРУПЦИЈУ И НЕЗАКОНИТУ ПРОДАЈУ УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ДИПЛОМА И ЗВАЊА

19.03.2024. 15:27

Поступајући тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ, након испитивања осумњичених, према Суду БиХ упутио је приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

 

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ПЕТ ЛИЦА У ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “INDEX”, ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА КОРУПЦИЈУ И НЕЗАКОНИТУ ПРОДАЈУ УНИВЕРЗИТЕТСКИХ ДИПЛОМА И ЗВАЊА

- Едину Брутус, Дамира Жугу, Елму Брутус, Кају Имшировић и Хајриза Бећировића.

 

Мјера притвора у трајању од 30 дана предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке  б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике или поново починити кривично дјело или довршити започето.

 

У погледу Мевлудина Јашаревића биће предложене мјере забране, између осталог, које се односе на забрану састајања са свједоцима и забрана преласка државне границе.

 

Наведени осумњичени се терете да су, у циљу стицања противправне имовинске користи, издавали дипломе Интернационалног универзитета у Горажду (ИУГ) о високом образовању са сва три циклуса студија већем броју лица на подручју БиХ, Р Италије, Србије, Црне Горе, Хрватске, Либије, Турске и других земаља. Током истраге прикупљени су докази да су осумњичена Едина Брутус и други припадници групе проналазили лица заинтересована за стицање диплома или куповину истих, у потпуно незаконитом процесу, без одобрења надлежних органа у БиХ, Швајцарској Конфедерацији и Р Италији, као и организовали наводну наставу на територији Швajцарске и Италије за студенте из Италије.

 

Након тога је под надзором Брутус Едине вршено ретрокативно уписивање података студената у матичне књиге, уношење података о упису на факултет, лажних података о положеним испитима, фалсификовање потписа професора, сачињавање студентских досијеа купаца диплома и страних студената, након чега су декани и ректори потписивали увјерења о дипломирању и дипломе о стеченом степену високог образовања, посебно свјесни да ИУГ није имао дозволу за рад изван Босанко-подрињског кантона Горажде, а за које услуге односно дипломе су у већини случајева наплаћивали новчане износе у висини које би студенти иначе морали платити за званичне трошкове студирања.

Они се сумњиче да су починили кривично дјело организирани криминал у вези са кривичним дјелом прање новца, прописана КЗ-ом БиХ, те кривичним дјелима посебни случајеви фалсификовања исправа, овјеравање неистинитог садржаја, превара, давање дара и других облика користи, фалсиковање или уништење пословних или трговачких књига или исправа и одузимање или уништење службеног печата или службених списа, злоупотребу службеног положаја или овлаштења из КЗ-а Ф БиХ. 

Акција је проведена на подручју Горажда, Сарајева, Зенице, Травника и Коњица, под надзором поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, а у реализацији акције учествовали су полицијски службеници SIPA-е, у сарадњи са полицијским службеницима Федералне управе полиције, МУП-а КС, Зеничко–добојског кантона, Босанско - подрињског кантона, Средњобосанског кантона и Херцеговачко - неретванског кантона.

Током акције заплијењена је значајна количина новца, већа количина документације, факултетске дипломе, досијеи студената, документација која се односи на финансијско пословање правних лица, печати, компјутери и други предмети који могу послужити као доказ у даљем поступку. За пет физичких лица извршене су привремене обуставе трансакција у износу већем од 350.000 КМ.

Приједлог притвора упућен је Суду БиХ, гдје се очекује заказивање рочишта по приједлогу тужилаштва. 

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba