Вијести

ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ ЗА ОПТУЖЕНЕ У СКY ПРЕДМЕТУ ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО

11.03.2024. 14:53

Оптужени у предмету кодног назива “Трн”, са доказима из дешифрованих  SKY и Аном апликација, након размотрених доказа тужилаштва, у присуству својих адвоката, потписали су споразуме о признању кривице те у потпуности признали одговорност за кривична дјела за која их терети оптужница Тужилаштва БиХ, након чега су осуђени у Суду БиХ.

 

ЗАТВОРСКЕ КАЗНЕ ЗА ОПТУЖЕНЕ У СКY ПРЕДМЕТУ ЗА КОРУПТИВНО КРИВИЧНО ДЈЕЛО

У складу са споразумима, за оптужене су предложене казне:

 

- Лубура Недељка, рођеног 1975. године, у вријеме извршења кривичног дјела запослен у МУП-у РС, држављанина БиХ, казна затвора у трајању од 2 године, и

 

- Рогуљић Бојана, рођеног 1981. године у Бања Луци, држављанина БиХ и Р Србије, казна затвора у трајању од 1 године, као и  споредна новчана казна у износу од 10.000 КМ,  коју је оптужени дужан уплатити у року од 3 мјесеца од правоснажности пресуде Суда БиХ.

 

Оглашени су кривим - Лубура Недељко за кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ и злоупотреба службеног положаја или овлаштења из члана 315. КЗ-а РС, а оптужени Рогуљић Бојан за кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

 

Оптужени су признали кривицу да су, крајем 2020. године, преко државне границе незаконито у БиХ превели М.И. који се налазио у Словенији, а за којег су знали да је за њим расписана Интерполова потјерница на захтјев агенција за провођење закона у Црној Гори, као осумњиченом за кривично дјело покушаја убиства. Првооптужени је, у вријеме извршења кривичног дјела, био високо позицонирани инспектор МУП-а РС, одакле је удаљен након проведеног поступка у тој полицијској агенцији.

 

Предложена казна адекватна је улози и одговорности оптужених у извршењу кривичног дјела.

 

Потписивањем споразума оптужени се одричу права на суђење те не могу уложити жалбу на кривично-правну сакцију.

 

Након разматрања споразума, исти су прихваћени од стране Суда те су оптуженима изречене наведене казна, а предмет је правоснажно окончан без судског поступка и главног претреса.

 

Ово је треће споразумно признање кривице у предметима са доказима из SKY и Аном апликација. У оквиру три предмета кривицу су до сада признала укупно петнаесторица оптужених, од којих су двојица некадашњи припадници полицијских агенција.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba