Vijesti

ZATVORSKE KAZNE ZA OPTUŽENE U SKY PREDMETU ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO

11.03.2024. 14:53

Optuženi u predmetu kodnog naziva “Trn”, sa dokazima iz dešifroiranih  SKY i Anom aplikacija, nakon razmotrenih dokaza tužiteljstva, u nazočnosti svojih odvjetnika, potpisali su sporazume o priznanju krivnje te u cijelosti priznali odgovornost za kaznena djela za koja ih tereti optužnica Tužiteljstva BiH, nakon čega su osuđeni u Sudu BiH.

 

ZATVORSKE KAZNE ZA OPTUŽENE U SKY PREDMETU ZA KORUPTIVNO KAZNENO DJELO

Sukladno sporazumima, za optužene su predložene kazne:

 

- Lubura Nedeljka, rođenog 1975. godine, u vrijeme izvršenja kaznenog djela uposlen u MUP-u RS, državljanina BiH, kazna zatvora u trajanju od 2 godine, i

 

- Roguljić Bojana, rođenog 1981. godine u Banja Luci, državljanina BiH i R Srbije, kazna zatvora u trajanju od 1 godine, kao i  sporedna novčana kazna u iznosu od 10.000 KM,  koju je optuženi dužan uplatiti u roku od 3 mjeseca od pravomoćnosti presude Suda BiH.

 

Oglašeni su krivim - Lubura Nedeljko za kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH i zlouporaba službenog položaja ili ovlasti iz članka 315. KZ-a RS, a optuženi Roguljić Bojan za kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ-a BiH.

 

Optuženi su priznali krivnju da su, koncem 2020. godine, preko državne granice nezakonito u BiH preveli M.I. koji se nalazio u Sloveniji, a za kojeg su znali da je za njim raspisana Interpolova tjeralica na zahtjev agencija za provedbu zakona u Crnoj Gori, kao osumnjičenom za kazneno djelo pokušaja ubojstva. Prvooptuženi je, u vrijeme izvršenja kaznenog djela, bio visoko poziconirani inspektor MUP-a RS, odakle je udaljen nakon provedenog postupka u toj policijskoj agenciji.

 

Predložena kazna adekvatna je ulozi i odgovornosti optuženih u izvršenju kaznenog djela.

 

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriču prava na suđenje te ne mogu uložiti žalbu na kazneno-pravnu sakciju.

 

Nakon razmatranja sporazuma, isti su prihvaćeni od strane Suda te su optuženima izrečene navedene kazna, a predmet je pravomoćno okončan bez sudskog postupka i glavnog pretresa.

 

Ovo je treće sporazumno priznanje krivnje u predmetima sa dokazima iz SKY i Anom aplikacija. U okviru tri predmeta krivnju su do sada priznala ukupno petnaestorica optuženih, od kojih su dvojica nekadašnji pripadnici policijskih agencija.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba