Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKOG I PRAVNOG LICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 36.000 KM

13.02.2024. 14:50

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv: 

 

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV FIZIČKOG I PRAVNOG LICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 36.000 KM

- Milana Komljenovića, rođenog 1967. godine u Kneževu / Skender Vakuf, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine i R Srbije i

- pravnog lica „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka. 

 

Optuženi Milan Komljenović se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovornog lica u pravnom licu „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka, sa namjerom umanjivanja i izbjegavanja plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV),  propisanog poreskim zakonodavstvom u BiH, u toku poslovne - kalendarske 2015., 2016. i 2017. godine, u knjigovodstvenim evidencijama prikazao fiktivni promet robe između pravnih lica, a koji se nije desio, te podnio PDV prijave neistinitog sadržaja, pružajući lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreske obaveze, te je time protivzakonito ostvario pravo na odbitak ulaznog PDV-a za ukupan iznos od 36.640,00 KM, za koji je oštetio budžet Bosne i Hercegovine. 

 

Pravno lice „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka se tereti da je kao pravno lice raspolagalo protivpravno ostvarenom imovinskom koristi koju je ostvario optuženi Milan Komljenović.

 

Optuženi se terete da su počinili: optuženi Milan Komljenović produženo krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1., a sve u vezi sa članom 54. KZ-a BiH, a pravno lice „AGROKOMBINAT“ d.o.o. Banja Luka krivično djelo porezne utaje ili prevare iz člana 210. stav 1., u vezi sa članom 124., a sve u vezi sa članom 54. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, koji je istu i potvrdio.

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba