Vijesti

U TIJEKU MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG IMENA “ZIP” USMJERENA NA BORBU PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA

06.02.2024. 14:43

Policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA, na području Tuzlanske županije, pod nadzorom tužiteljice iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, provode aktivnosti lišenja slobode i pretresa objekata i vozila u okviru akcije kodnog imena “ZIP”.

 

 U TIJEKU MEĐUNARODNA AKCIJA KODNOG IMENA “ZIP” USMJERENA NA BORBU PROTIV ILEGALNIH MIGRACIJA

Aktivnosti su usmjerene prema 17 prijavljenih osoba koje su osumnjičene za organizirano i kontinurano krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Turske, prema R Hrvatskoj i zemljama EU.

 

Prema prikupljenim dokazima, pripadnici ove organizirane skupine su, pomoću svojih pripadnika koji se skrivaju na području Turske, pronalazili ilegalne migrante koji su nakon toga redovitim letovima i avio-linijama dolazili u Bosnu i Hercegovinu, gdje su pripadnici organizirane skupine vršili njihov prihvat, smještaj, kao i pripremu za njihovo daljnje krijumčarenje, najčešće u teretnim motornim vozilima, gdje bi u kamionima koji voze robu na područje Njemačke i EU ostavljali prostor za smještaj migranata, koji bi na taj način bili transportirani prema EU.

 

Sumnja se da je na navedеni način ova skupina prokrijumčarila veliki broj ilegalnih migranata, a agencije za provedbu zakona u BiH i Hrvatskoj uspjele su otkriti i presresti ukupno 4 transporta sa oko 60 ilegalnih migranata.

 

Nakon policijske obrade osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužiteljstva BiH, gdje će postupajuća tužiteljica odlučiti o prijedlogu za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, kao i daljnjim koracima i aktivnostima u istrazi.

 

Partnerske institucije i agencije u R Hrvatskoj istodobno provode aktivnosti na terenu, usmjerene prema osumnjičenima koji se nalaze na teritoriju Hrvatske.

 

Borba protiv ilegalnih migracija jedan je od prioriteta rada Tužiteljstva BiH i partnerskih institucija i agencija za provedbu zakona, sa gotovo svakodnevnim aktivnostima u ovoj oblasti u svim krajevima BiH.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba