Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA TROŠARINSKE ROBE – DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI

02.02.2024. 11:55

Tužitelj Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Sopta Bože, rođenog 1967. godine u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

 

 PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEDOZVOLJENOG PROMETA TROŠARINSKE ROBE – DUHANA VEĆE VRIJEDNOSTI

Prema navodima optužnice, optuženi se tereti da se, radi stjecanja protuvpravne imovinske koristi, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom trošarinskih proizvoda, odnosno u dva navrata pokušao staviti u promet veću količinu trošarinske robe-duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreznim markicama na način propisan poreznim zakonodavstvom BiH, sa namjerom da ostvari zaradu prodajom navedenog duhana.

 

Prema navodima opužnice, optuženi je rezani duhan u količini od ukupno 440 kg, u dva navrata po 220 kg, zapakovan u PVC vreće, za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, prevozio u motornom vozilu, te je zatečen prigodom kontrole na području mjesta Hadžići i Vitez i u toj namjeri spriječen od strane ovlaštenih službenih osoba Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

 

Iznos utajenih trošarina i pristojbi za navedenu količinu duhana je 69.964,40 KM.

 

Optuženi se tereti da je počinio produženo kazneno djelo nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine, u svezi sa člankom 26. i 54. istog Zakona.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba