Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA CIVIPOL-a U BiH

30.01.2024. 14:36

U Tužilaštvu BiH održan je sastanak glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanka Kajganića i zvaničnika Tužilaštva BiH, sa predstavnicima organizacije CIVIPOL koju je vodio g. Jean-Philippe Verne, projekt menadžer. Sastanak su inicirali predstavnici Ambasade Francuske u Sarajevu, Ureda za unutrašnju sigurnost, predvođeni od strane g. Philippea Gangloffa, pukovnika Nacionalne žandarmerije i atašea za unutrašnju sigurnost.

 

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA CIVIPOL-a U BiH

Organizacija CIVIPOL, koja djeluje pod pokroviteljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova R Francuske, prisutna je u više od 80 zemalja svijeta, a provodi aktivnosti koje su usmjerene na jačanje saradnje agencija za provođenje zakona, specijalističke edukacije u raznim oblastima borbe protiv teških i organizovanih oblika kriminala, kao i razmjenu iskustava između agencija za provođenje zakona.

 

Glavni tužilac je upoznao predstavnike CIVIPOL-a sa aktivnostima Tužilaštva BiH na polju regionalne i međunarodne saradnje tužilačkih institucija, kao i činjenicom da tužilaštvo sudjeluje u većem broju zajedničkih operacija sa tužilačkim institucijama i partnerskim agencijama za provođenje zakona u zemljama regiona, kao i zemljama Evropske unije i svijeta.

 

Centralna tema sastanka odnosila se na borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te je glavni tužilac upoznao predstavnike CIVIPOL-a sa aktivnostima tužilaštva i Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovane ilegalne imigracije, a zvaničnici CIVIPOL-a istakli su da Francuska, kao zemlja visoke migracijske prisutnosti i rizika, ima rješenja koja koristi u praksi u ovoj oblasti a koja mogu biti od koristi i BiH, te će u narednom periodu biti organizovana razmjena iskustava sa ekspertima iz Francuske u oblasti borbe protiv ilegalnih migracija.

 

Na sastanku je razgovarao o projektima i aktivnostima koje će CIVIPOL provoditi u narednom periodu, te mogućnostima sudjelovanja Tužilaštva BiH u navedenim aktivnostima, prvenstveno na polju specijalističkih edukacija predstavnika tužilaštava i agencija za provođenje zakona.

 

Posjeta je realizovana u okviru projekta EU4FAST-WB koji se na području Zapadnog Balkana provodi od strane četiri partnera: GIZ, CIVIPOL, CILC i Ministarstva unutrašnjih poslova Italije.

 

 

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba