Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA AFGANISTANA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH TEŠKIH KAZNENIH DJELA

19.01.2024. 15:26

Jedan osumnjičeni, koji se tereti za kazneno djelo ubojstva, predat je policiji MUP-a USK u Bihaću, a četvrti osumnjičeni stavljen je pod nadzor u Imigracijski centar.

 

  PRIJEDLOG PRITVORA ZA DVOJICU DRŽAVLJANA AFGANISTANA OSUMNJIČENIH ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I VIŠE DRUGIH TEŠKIH KAZNENIH DJELA

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj iz Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, prema Sudu BiH uputio je prijedlog pritvora za osumnjičene:

 

1.       Sadat Afgan (24), rođen u Ningahar, Afganistan, državljanin Afganistana,

2.      Mohammad Karim Malang, zv. „Malang“ (23), rođen u Paktia, Afganistan, državljanin Afganistana.

 

Pritvor je predložen iz razloga opasnosti od bjekstva osumnjičenih koji su strani državljani, te bi odlaskom iz BiH postali nedostupni Tužiteljstvu BiH i Sudu BiH, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike, a sve sukladno članku 132. stavak 1. točke a) i b) ZKP-a BiH.

 

Navedeni osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija za provedbu zakona i terete se da su se od sredine 2023. godine, pa do trenutka lišenja slobode (18.01.2024.), zajedno sa drugim njima poznatim osobama, stranim državljanima, organizirali u skupinu za činjenje kaznenih djela krijumčarenja migranata na području Bosne i Hercegovine, te su vršili nezakonit prihvat i krijumčarenje ilegalnih migranata koji bi dolazili u BiH, organizirajući njihov nezakoniti transport prema R Hrvatskoj i državama EU.

 

Također, terete se da su prije nekoliko dana, uporabom fizičke sile i vatrenog oružja, izvršili otmicu trojice stranih državljana u blizini migrantskog kampa u Blažuju, koje su oteli, držali u prinudnom zatočenju u teškim vremenskim uvjetima, te im nanosili tjelesne i psihičke ozljede, povređivali raznim predmetima, pa ih u takvom stanju snimali da bi od njihovih obitelji i bliskih osoba koje se nalaze van BiH iznudili otkup u iznosu od 10.000 eura.

 

Navedeni oštećeni su pronađeni i zbrinuti od strane policije i nadležnih službi, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.

 

Osumnjičeni se terete za kaznena djela:

 

- Organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2. KZ-a BiH

- Krijumčarenje osoba iz članka 189. stavak 1. KZ-a BiH

- Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz članka 371. KZ-a FBiH

- Otmica iz članka 180. KZ-a FBiH

- Iznuda iz članka 295. KZ-a FBiH

- Laka tjelesna ozljeda iz članka 173. KZ-a FBiH.

 

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba