Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

11.01.2024. 10:52

Tužitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KAZNENO DJELO MEĐUNARODNE TRGOVINE LJUDIMA

1.     Ahmetović Ahmeta, rođenog 1965. godine u Gradačcu, državljanin BiH, ranije osuđivan

2.     Irine Grapa Pantalita, rođene 1986. godine u Negros Oriental, Filipini,  nastanjena u Gradačacu, državljanka Filipina.

 

Optuženi se terete da su, kao vlasnici i osobe ovlaštene za zastupanje u jednom poduzeću u Gradačcu koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom i u svrhu iskorištavanja u drugoj državi, putem društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u Bosnu i Hercegovinu sa namjerom zaposlenja.

 

Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku saopćili da ima dug prema njima od više tisuća KM radi organiziranja njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena  morala raditi na različitim poslovima u restoranu, u teškim radnim uvjetima, najmanje 15 sati dnevno, a kada su saznali da žrtva ima namjeru odlaska i daljeg zaposlenja u R Hrvatskoj, žrtvi ograničili kretanje i vršili stalnu kontrolu kako bi spriječili njezin odlazak.

 

U optužnici se navodi da optuženi nisu isplaćivali žrtvu sukladno dogovoru, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te su navedenim radnjama prouzročili narušavanje psihičkog i tjelesnog zdravlja oštećene koja je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

 

Optuženi se terete da su vrbovali žrtvu u svrhu njenog iskorištavanja u državi u kojoj ta osoba nema prebivalište niti je državljanin iste, čime su počinili kazneno djelo - međunarodna trgovina ljudima iz članka 186. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

 

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba