Вијести

ТРОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ У SKY ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “СТАЗА” ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

26.12.2023. 13:20

У складу са споразумима, предложене казне затвора у распону од 1 до 4 године затвора, новчане казне, одузимање незаконите имовинске користи, као и свједочење у предмету против преосталих оптужених.

 

ТРОЈИЦА ОПТУЖЕНИХ У SKY ПРЕДМЕТУ КОДНОГ НАЗИВА “СТАЗА”  ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

Оптужени у предмету кодног назива “Стаза”, са доказима из дешифрованих  SKY и Аном апликација, у присуству својих адвоката, потписали су споразуме о признању кривице те у потпуности признали одговорност за кривична дјела за која их терети оптужница Тужилаштва БиХ.

 

У складу са споразумима, за оптужене су предложене казне:

 

1.   Оптужени Ковачевић Владан, рођен 1989. године у Фочи, казна затвора у распону између 3 године и 6 мјесеци и 4 године затвора (суд изрекао казну од 3 године и 6 мјесеци), одузимање незаконите имовинске користи у износу од 6000 КМ, као и предмета кориштених за извршење кривичног дјела

2.   Оптужени Мићановић Милан, зв. ”Лимун”, рођен 1984. године у Требињу, казна затвора у трајању од 1 године и 4 мјесеца, одузимање незаконите имовинске користи у износу од 2000 КМ и одузимање  предмета кориштених за извршење кривичног дјела

3.   Оптужени Ћаласан Бојан, рођен 1986. године у Дубровнику, настањен у Билећи, казна затвора у трајању од 1 године, новчана казнa у износу од 15 000 КМ, одузимање незаконите имовинске користи у износу од 1000 КМ, као и одузимање предмета кориштених за извршење кривичног дјела

 

Предложене казне у складу су са улогом и одговорношћу оптужених у извршењима кривичног дјела у оквиру оптужнице којом је обухваћено укупно 14 лица.

Споразумним признањем кривице оптужени су се обавезали на свједочење у предмету против преосталих оптужених.

 

Склапањем споразума оптужени су се одрекли права на суђење, као и права на жалбу на пресуду коју им, на основу споразума, изрекне Суд БиХ. Споразумна признања упућена су Суду Босне и Херцеговине.

 

У SKY предмету кодног назива “Стаза”, укупно  12 оптужених су закључили споразуме о признању кривице, укључујући и организатора групе. За оптужене  су предложене и изречене  затворске казне од једне до пет година затвора. На овај начин, ово је први предмет са доказима из SKY и Аном апликација у региону Западног Балкана, у којем је скоро цијела група за организовани криминал споразумно признала кривицу, након чега су пресуде постале правоснажне.

 

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba