Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 737.930 КМ

25.12.2023. 09:12

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Кулина Драгана, рођеног 1959. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

 

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ У ИЗНОСУ ОД 737.930 КМ

Оптужени се терети да, поступајући као директор и одговорно лице у правном лицу „Униград“ д.о.о. Источно Сарајево, у име, за рачун и у корист споменутог правног лица, у својим пословним књигама у периоду од 2012. до 2015. године,  није унио тачне податке који се односе на висину стварно оствареног промета за новосаграђене некретнине у стамбено-пословним објектима у Источном Сарајеву. Оптужени, у намјери да избјегне обрачун, пријаву и плаћање ПДВ-а, путем поднесених пореских пријава за наведени порески период није исказао укупан остварени промет, нити извршио обрачун излазног ПДВ-а, те је на тај начин оштетио буџет БиХ у укупном износу од  737.930 КМ.

 

Како се наводи у оптужници, оптужени је након извршене продаје новосаграђених станова, пословних простора и гаража на основу закључених нотарских купопродајних уговора од купаца примао уплате, али за исте није издавао коначне излазне фактуре, нити пријавио и платио обавезе за ПДВ, иако је плаћање по основу извршене купопродаје било извршено у потпуности.

 

Оптужени је, у намјери да избјегне плаћања давања прописаних пореским законодавством БиХ, пружао лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима и другим чињеницама које су од утицаја на утврђивање износа обавеза, чиме је починио продужено кривично дјело порезна утаја или превара из члана 210. став 4. у вези става 1. Кривичног закона БиХ, а све у вези са чланом 54. истог Закона.

 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ који је исту потврдио.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba