Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 180 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

22.12.2023. 11:38

Тужитељка Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, у оквиру међународне акције у борби против организованих илегалних миграција, подигла је оптужницу против:

 

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ОПТУЖЕНА ЗА ОРГАНИЗОВАНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ВИШЕ ОД 180 ИЛЕГАЛНИХ МИГРАНАТА

1.   Марковић Стојадина, рођеног 1972. године у Братунцу гдје је и настањен, раније осуђиван, држављанина БиХ и Р Србије,

2.   Мићић Драгана, рођеног 1974. године у Љубовији, Србија, настањен у Братунцу, раније осуђиван држављанина БиХ и Р Србије,

3.   Симић Милоша, зв. ”Кифла”, рођеног 1992. године у Београду, настањен у Братунцу, раније осуђиван, држављанин БиХ,

4.   Грујчић Владана, рођеног 1994. године у Љубовији, настањен у Братунцу, држављанин БиХ.

 

Оптужени се терете да су, дјелујући у оквиру организоване криминалне групе коју су сачињавала лица са подручја БиХ и Србије, крајем 2019. и почетком 2020. године, у више наврата, учествовали у кријумчарењу група илегалних миграната сачињених најчешће од између 5-15 илегалних миграната.

 

Наведене илегалне мигранте, који не испуњавају услове за законити улазак и боравак у БиХ, нити земљама ЕУ, припадници организоване групе су проналазили на подручју Србије, те из Београда транспортовали аутобуским линијама до границе БиХ у околини Љубовије, па након тога илегално, изван граничних прелаза, кријумчарили на подручје Братунца и територију Босне и Херцеговине, те даље кроз транзит у БиХ према земљама ЕУ и Западне Европе.

 

Према прикупљеним доказима, оптужени су на овај начин извршили кријумчарење најмање 180 илегалних миграната, те на тај начин за себе и друга лица остварили велику незакониту имовинску корист.

 

Извршено кријумчарење је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли БиХ.

 

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организовање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела ‘кријумчарење миграната’  из члана 189а. и кривично дјело кријумчарење лица из члана 189. Кривичног закона БиХ.

 

У оквиру предмета тужилаштво ће позвати свједоке који су припадници агенција за провођење закона БиХ и Србије.

 

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba