Vijesti

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI TUŽITELJSTVA BiH I UREDA EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA

21.11.2023. 14:03

U sjedištu Ureda europskog javnog tužitelja u Luksemburgu potpisan je sporazum o suradnji Ureda glavnog europskog tužitelja i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koji su potpisali glavna europska tužiteljica EPPO-a Laura Corduta Kovesi i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milanko Kajganić.

 

POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI TUŽITELJSTVA BiH I UREDA EUROPSKOG JAVNOG TUŽITELJA

Ovaj sporazum, kojim se regulira i omogućava obostrana suradnja, omogućit će između ostaloga formiranje zajedničkih istražnih timova u borbi protiv korupcije, organiziranog i prekograničnog kriminala.

 

Jedna od temeljih uloga Europskog javnog tužitelja (EPPO) je zaštita financijskog sustava Europske unije, kao i fondova EU, čiji je korisnik između ostalih i Bosna i Hercegovina.

 

Potpisivanje sporazuma važan je korak u procesu EU integracija naše zemlje i rezultat je intenzivnog rada Tužiteljstva BiH na planu međunarodne suradnje i europskih integracija, kao i povezivanja sa partnerskim europskim institucijama i agencijama za provedbu zakona.

 

Prigodom potpisivanja sporazuma, glavni tužitelj Kajganić upoznao je glavnu tužiteljicu Ureda europskog javnog tužitelja sa naporima i aktivnostima koje realizira Tužiteljstvo BiH sa partnerskim policijskim agencijama i institucijama za provedbu zakona u borbi protiv korupcije i organiziranog međunarodnog kriminala, te je pozvao gđu Kovesi da, tijekom 2024. godine, posjeti Bosnu i Hercegovinu i Tužiteljstvo BiH.

 

Tekst sporazuma 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba