Vijesti

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI TUŽILAŠTVA BiH I UREDA EVROPSKOG JAVNOG TUŽIOCA

21.11.2023. 14:03

U sjedištu Ureda evropskog javnog tužioca u Luksemburgu potpisan je sporazum o saradnji Ureda glavnog evropskog tužioca i Tužilaštva Bosne i Hercegovine koji su potpisali glavna evropska tužiteljica EPPO-a Laura Corduta Kovesi i glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić.

 

 

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI TUŽILAŠTVA BiH I UREDA EVROPSKOG JAVNOG TUŽIOCA

Ovaj sporazum, kojim se reguliše i omogućava obostrana saradnja, omogućit će između ostalog formiranje zajedničkih istražnih timova u borbi protiv korupcije, organizovanog i prekograničnog kriminala.

 

Jedna od osnovnih uloga Evropskog javnog tužioca (EPPO) je zaštita finansijskog sistema Evropske unije, kao i fondova EU, čiji je korisnik između ostalih i Bosna i Hercegovina.

 

Potpisivanje sporazuma važan je korak u procesu EU integracija naše zemlje i rezultat je intenzivnog rada Tužilaštva BiH na planu međunarodne saradnje i evropskih integracija, kao i povezivanja sa partnerskim evropskim institucijama i agencijama za provođenje zakona.

 

Prilikom potpisivanja sporazuma, glavni tužilac Kajganić upoznao je glavnu tužiteljicu Ureda evropskog javnog tužioca sa naporima i aktivnostima koje realizuje Tužilaštvo BiH sa partnerskim policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u borbi protiv korupcije i organizovanog međunarodnog kriminala i pozvao je gđu Kovesi da, tokom 2024. godine, posjeti Bosnu i Hercegovinu i Tužilaštvo BiH.

 

Tekst sporazuma


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba