Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA SVE OSUMNJIČENE ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA I ORGANIZIRANI KRIMINAL

17.11.2023. 10:27

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za 8 djelatnika agencija za provedbu zakona, kao i preostalu trojicu osumnjičenih.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA SVE OSUMNJIČENE ZA KORUPTIVNA KAZNENA DJELA I ORGANIZIRANI KRIMINAL

Pritvor je predložen iz razloga što je za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva jer, osim državljanstva BiH, imaju i državljanstvo R Srbije, a također jer je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provedbu zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše utjecaj na svjedoke ili suučesnike, ponove kazneno djelo ili dovrše započeto.

 

Predmet kodnog naziva “Divič” odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organiziranog kriminala, činjenjem koruptivnih kaznenih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja R Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način stjecali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu proračunu BiH.

 

Tužiteljstvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentirali su da je navedena organizirana skupina, za razdoblje od oko nekoliko mjeseci, realizirala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti, a osumnjičeni pripadnici carine UNO BiH, Granične policije i MUP-a RS terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritorij BiH i obratno u R Srbiju.

 

Tužiteljstvo BiH i partnerske agencije za provedbu zakona imaju stratešku opredijeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih kaznenih djela u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provedbu zakona.

 

Predložena mjera pritvora odnosi se na osumnjičene:

 

1. Mićo Filipović rođen 1974. godine u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH

2. Dragan Ostojić, rođen 1967. godine u Bogatiću, Srbija, državljanin BiH i R Srbije

3. Dragan Grgić zvani “Grga”, rođen 1970. godine, policijski djelatnik Granične policije Bosne i Hercegovine, terenskog ureda Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije

4. Milutin Turkić zvani “Miki”, rođen 1983. godine, državljanin BiH

5. Goran Milutinović, rođen 1979. godine u Bugojnu, policijski djelatnik MUP-a RS, PU Bijeljina

6. Đuro Todorović rođen 1998. godine u Brčkom, policijski djelatnik MUP-a RS, PU Bijeljina

7. Marinko Blagić zvani “Čoka” i “Čokalj”, rođen 1970. godine u Potpeći, carinski djelatnik UNO BiH

8. Lazar Nađević rođen 1960. godine u Bijeljini, carinski djelatnik UNO BiH 

9. Tomo Dragić rođen 28.09.1964. godine u mjestu Dragaljevac Gornji, carinski djelatnik UNO BiH

10.  Slađana Stević rođena 03.02.1974. godine u Wuppertallu, Njemačka, carinski djelatnik UNO BiH  

11. Vid Ilić rođen 1964. godine u Brčkom, policijski djelatnik Granične policije BiH.

 

Osumnjičeni se terete za kaznena djela organizirani kriminal, krijumčarenje, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, davanje i primanje mita, zlouporaba položaja ili ovlasti.

 

Prijedlog pritvora upućen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužitelj detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba