Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 400 000 KM

14.11.2023. 13:25

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu kojom je optužen:

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA POREZNU UTAJU U IZNOSU OD OKO 400 000 KM

-     Đurić Mile, rođen 1977. godine u Zenici, nastanjen u Bijeljini, osnivač, ravnatelj i osoba ovlaštena za zastupanje poduzeća Bistrik d.o.o. Bijeljina, državljanin BiH i R Srbije.

 

Optuženi se tereti da je, kao  ravnatelj i vlasnik navedenog poduzeća, ostvario oporezivi promet u iznosu od 2.348.721,69 KM, koji je propustio evidentirati u poslovnim knjigama pravne osobe, uključujući knjigu izlaznih faktura, odnosno dao je lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima tako što nije ostvarenu realizaciju zaliha dobara u navedenom iznosu evidentirao na odgovarajućim kontima pravne osobe, pa je prigodom kontrole utvrđen manjak zaliha robe u navedenom poduzeću.

 

U optužnici se navodi da je optuženi nezakonitim radnjama izlazni PDV u ukupnom iznosu od 398.366,44 KM i prihod po istom prometu propustio prikazati u knjigovodstvenim evidencijama pravne osobe Bistrik d.o.o. Bijeljina, te iste propustio prikazati, obračunati i prijaviti UNO BiH, pa je tako izbjegao  plaćanje izlaznog PDV-a u iznosu od 398.366,44 KM u kojem iznosu je oštetio Proračun BiH.

 

Optuženi se tereti da je počinio  kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavak 4. u svezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.

 

Tijekom postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 398.366,44 KM.

 

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

Redigovana optužnica 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba