Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH REALIZIRA AKTIVNOSTI SISTEMATIZACIJE I SMJEŠTAJA ARHIVSKE GRAĐE

06.10.2023. 09:19

U Tužiteljstvu BiH, u proteklim mjesecima, poduzete su aktivnosti na analiziranju, sistematizaciji i adekvatnom smještaju arhivskog materijala sukladno propisanim standardima.

 

TUŽITELJSTVO BiH REALIZIRA AKTIVNOSTI SISTEMATIZACIJE I SMJEŠTAJA ARHIVSKE GRAĐE

Nakon preuzimanja dužnosti, glavni tužitelj Milanko Kajganić, sa upravom tužiteljstva, evidentirao je problem opsežne arhivske građe koja nije adekvatno zbrinuta, pa su pokrenute aktivnosti rješavanja i skladištenja građe, a sukladno pozitivnim propisima koji reguliraju navedenu oblast.

 

Problem arhiva bio je prisutan u radu Tužiteljstva BiH kako u pogledu nedostatka prostora, tako i osoblja za realizaciju navedenih poslova, a na samom početku rada institucije aktivnosti se nisu fokusirale na ovaj segment jer opsežna arhivska građa nije postojala prvih godina rada Tužiteljstva BiH.

 

Nakon 20 godina rada institucije, kao i podignutih optužnica protiv više od 6000 osoba za kaznena djela iz nadležnosti Tužiteljstva BiH, stvorila se velika količina dokumenata koja je opterećivala radni prostor u Tužiteljstvu BiH.

 

Pokrenutim aktivnostima i njihovom realizacijom stvoreni su uvjeti za smještaj građe u adekvatnim prostorijama po najvišim profesionalnim standardima, uz postavljanje svih sigurnosnih i tehničkih uvjeta za čuvanje značajne dokumentacije za rad institucije, kao rješavanje dokumentacije čije čuvanje više nije potrebno.

 

U prvom dijelu aktivnosti realizira se smještanje građe Posebnog odjela za ratne zločine, a u drugoj fazi će biti smještena građa Posebnog odjela za orgnizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

 

Na ovaj načinrealiziraju se tehnički preduvjeti koji su vrlo biti za neometan rad tužiteljske institucije.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba