Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA JEDNU I MJERE ZABRANE ZA TRI OSUMNJIČENE OSOBE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „PLUG“

05.10.2023. 14:30

Nakon što je ispitao osumnjičene, postupajući tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za jednu osobu i mjere zabrane za tri osumnjičene osobe, u predmetu sa koruptivnim elementima, a koje su lišene slobode u okviru akcije SIPA-e, u saradnji sa FUP-om, MUP-om RS, MUP-om KS i MUP-om TK, kao i  UNO BiH, realiziranoj na području Sarajeva, Tuzle i Srebrenice.     

 

  PRIJEDLOG PRITVORA ZA JEDNU I MJERE ZABRANE ZA TRI OSUMNJIČENE OSOBE U OKVIRU AKCIJE KODNOG NAZIVA „PLUG“

Mjera pritvora za osumnjičenu Katanić Danku, rođenu 1973. godine u Užicu, državljanku BiH i Republike Srbije, uposlenu na poslovima carinika u UNO BiH, predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točka a), b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičena mogla ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike ili ponovo počiniti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

 

U odnosu na osumnjičene Elvira Ibrahimovića, rođenog 1990. godine u Zvorniku, državljanina BiH, Alena Hukića, rođenog 1983. godine u Novom Pazaru, državljanina BiH i Republike Srbije i Marka Markovića, rođenog 1992. godine u Bajinoj Bašti, državljanina BiH, predložene su mjere zabrane, sukladno zakonu, koje uključuju zabranu putovanja uz oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih putnih isprava, kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak državne granice BiH, zabranu sastajanja sa određenim osobama, te obvezno povremeno javljanje državnom tijelu.

 

U okviru istražnih i operativnih aktivnosti prikupljene su informacije i dokazi da su osumnjičeni, kao pripadnici skupine za organizirani kriminal, djelujući zajednički sa jasno definiranim ulogama, u razdoblju od mjeseca ožujka do početka listopada ove godine, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, u više desetina navrata vršili krijumčarenje velikih količina trošarinske robe (duhana za nargilu), preko državne granice iz R Srbije u BiH, a potom skladištili i stavljali u promet kao neocarinjenu robu na tržištu BiH. Na ovaj način izbjegnuto je plaćanje carinskih i poreznih obveza u iznosu od 750.000 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

 

Osumnjičena Katanić se tereti da je, kao službena osoba UNO BiH, uposlena na poslovima carinika u Carinskom referatu Skelani, koristeći svoj službeni položaj, počinjenjem koruptivnih radnji za ugovorene novčane iznose, sudjelovala u krijumčarenju i prijevozu duhana za nargilu preko državne granice.

 

Osumnjičeni su pod istragom zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal iz članka 250., u svezi sa kaznenim djelima nedozvoljen promet trošarinskih proizvoda iz članka 210a., nedozvoljeno skladištenje robe iz članka 210b., krijumčarenje iz članka 214., a osumnjičena Danka Katanić i za kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. KZ-a BiH.

 

U sklopu operativne akcije PLUG privremeno je oduzeto 3250 kg trošarinske robe (duhan za nargilu), 509 kilograma uglja za nargilu, te veća količina novca.

 

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba