Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 2 OSOBE ZA RATNI ZLOČIN U BIJELJINI 1992. GODINE

13.05.2022. 12:48

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV 2 OSOBE ZA RATNI ZLOČIN U BIJELJINI 1992. GODINE

1.   Samardžija Milenka, zv. “Travka” i “Žabac”, rođenog 1964. godine u Travniku

2.   Stanić Koste, zv. ”Kole” rođenog 1970. godine u mjestu Sokolac

Optuženi se terete da su kao pripadnici MUP RS–Sokolac, zajedno sa više osoba, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba, te direktno, svjesno i voljno sudjelovali u ubistvima civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i žena, djece i starijih osoba koji ni na koji način nisu sudjelovali u neprijateljstvima i vojnim operacijama.

U optužnici se navodi da su optuženi u mjesecu septembru 1992. godine sudjelovali u prisilnom odvođenju civila iz njihovih kuća, transportu vojnim kamionom i strijeljanju na obali rijeke Drine, ukupno 22 žrtve iz porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić, koji su ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.

Optuženi se terete da su lično i direktno sudjelovali u strijeljanju i ubistvima žrtava od kojih je najstarija bila žena od 72 godine, a najmlađa dječak koji je imao 6 godina.

U navedenom zločinu ubijeno je 5 žrtava koje su bile mlađe od 18 godina.

Optuženi Samardžija također se tereti da je 10-ak dana prije navedenog zločina sudjelovao u nezakonitom prisilnom odvođenju 3 civila bošnjačke nacionalnosti iz njihovih domova i javnih mjesta u prostorije policijske stanice gdje je žrtve mučio i zlostavljao, te nakon toga prevezao žrtve do obale rijeke Drine u mjestu Balatun, gdje je pucanjem iz blizine iz vatrenog oružja lično usmrtio tri  civila.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Redigovana optužnica


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba