Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

28.12.2021. 12:35

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ПРОТИВ ЧОВЈЕЧНОСТИ ПОЧИЊЕНОГ НА ПОДРУЧЈУ РОГАТИЦЕ

- ЗОРАНА ИЛИЋА, рођеног  1968. године у Рогатици, држављанина БиХ, и

- РАДЕНКА ИЛИЋА, рођеног 1965. године у Рогатици, држављанина БиХ.

Оптужени се, према наводима оптужнице, терете да су од краја мјесеца маја 1992. године до краја 1993. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног против бошњачког цивилног становништва на подручју општине Рогатица, као припадници ВРС - Рогатичке бригаде ВП 7084 Рогатица, учествовали у прогону бошњачког цивилног становништва на националној и вјерској основи, поступајући са дискриминаторном намјером, супротно правилима међународног права.

Према наводима оптужнице, оптужени су дана 19.06.1992. године у насељу Рудо, општина Рогатица, наоружани и у униформама, заједно са другим њима познатим војницима учествовали у незаконитом лишењу слободе цивила бошњачке националности, одвајању мушкараца од дјеце и жена, те присилном одвођењу 16 мушкараца у непознатом правцу, од када им се губи сваки траг и чија тијела до данас нису пронађена.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. став 1. тачка х) у вези са тачком и), а све у вези са члановима 29. и 180. став 1. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Редигована оптужница


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba