Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI POČINJENOG NA PODRUČJU ROGATICE

28.12.2021. 12:35

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG ZLOČINA PROTIV ČOVJEČNOSTI POČINJENOG NA PODRUČJU ROGATICE

- ZORANA ILIĆA, rođenog  1968. godine u Rogatici, državljanina BiH, i

- RADENKA ILIĆA, rođenog 1965. godine u Rogatici, državljanina BiH.

Optuženi se, prema navodima optužnice, terete da su od konca mjeseca svibnja 1992. godine do konca 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog pučanstva na području općine Rogatica, kao pripadnici VRS - Rogatičke brigade VP 7084 Rogatica, sudjelovali u progonu bošnjačkog civilnog pučanstva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, postupajući sa diskriminatornom namjerom, protivno pravilima međunarodnog prava.

Prema navodima optužnice, optuženi su dana 19.06.1992. godine u naselju Rudo, općina Rogatica, naoružani i u uniformama, zajedno sa drugim njima poznatim vojnicima sudjelovali u nezakonitom lišenju slobode civila bošnjačke nacionalnosti, odvajanju muškaraca od djece i žena, te prinudnom odvođenju 16 muškaraca u nepoznatom pravcu, od kada im se gubi svaki trag i čija tijela do danas nisu pronađena.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavak 1. točka h) u svezi sa točkom i), a sve u svezi sa člancima 29. i 180. stavak 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Redigovana optužnica


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba