Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENO SLOBODE 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

07.12.2021. 11:04

Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine, na području Sarajeva, policijski službenici SIPA-e BiH lišili su slobode 5 osoba koje su osumnjičene za ratne zločine.

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH LIŠENO SLOBODE 5 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNI ZLOČIN PROTIV CIVILNOG STANOVNIŠTVA I RATNIH ZAROBLJENIKA

Istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti sa područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru Osnovna škola „Aleksa Šantić“ i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

Optuženi se terete za ubistva najmanje 8 zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršioci ubistava.

Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici 4. motorizovane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje fizičkih i duševnih ozljeda koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice.

U ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja sa policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i sa pravosudnim institucijama R Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba