Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 300 000 ЕВРА

03.12.2021. 12:22

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА ПРАЊЕ НОВЦА У ИЗНОСУ ОД 300 000 ЕВРА

1.   Беговић Емира, рођеног 1991. године у Грачаници, држављанина БиХ,

2.   Жило Сеада, рођеног 1963. године у Зеници, држављанина БиХ,

3.   правног лица „Глобал Промет“ д.о.о. Грачаница, са сједиштем у Грачаници, чији је директор и одговорно лице оптужени Емир Беговић,

4.   правног лица „Windsor Group“ д.о.о. Завидовићи, са сједиштем у Завидовићима, чији је директор и одговорно лице оптужени  Сеад Жило.

Оптужени се терете да су у временском периоду од 08. до 18.03.2020. године, у вријеме трајања пандемије вируса корона, Емир Беговић, у својству директора и одговорног лица у правном лицу „Глобал Промет“ д.о.о. Грачаница и Сеад Жило у својству директора и одговорног лица у правном лицу „Windsor Group“ д.о.о. Завидовићи, по претходном договору, у циљу прибављања противправне имовинске користи правним лицима која заступају, свјесни чињенице да не располажу медицинским средствима - трослојне медицинске/хируршке маске за лице, нити да исте могу произвести јер нису регистровани као произвођачи медицинских средстава нити посједују производне погоне за производњу медицинских средстава, довели и одржавали у заблуди директора правног лица „Лабена“ д.о.о. Љубљана при склапању и реализацији купопродајних уговора о испоруци трослојних медицинских/хируршких маски, укупне количине 3.850.000 комада, те на тај начин прибавили имовинску корист у износу од 300.000 евра, а на штету правног лица „Лабена“ д.о.о. Република Словенија.

Оптужени се терете да су починили - оптужени Беговић Емир и Жило Сеад кривично дјело прање новца из члана 209. став 3. у вези става 1. КЗ-а БиХ и кривично дјело превара у привредном пословању из члана 251. став 3. у вези става 1. КЗ-а Федерације БиХ у вези са чланом 29. и чланом 53. КЗ-а БиХ, те правно лице „Глобал Промет“ д.о.о. Миричина бб, Грачаница и правно лице „Windsor Group“ д.о.о. Завидовићи кривично дјело прање новца из члана 209. став 3. у вези става 1. КЗ-а БиХ и кривично дјело превара у привредном пословању из члана 251. став 3. у вези става 1. КЗ-а Федерације БиХ у вези са чланом 124. и чланом 129. КЗ-а БиХ.

Наводе оптужбе тужилаштво ће доказивати позивањем 14 свједока, међу којима и страних држављана, позивањем стручних вјештака те прилагањем веће количине доказног материјала. У овом предмету остварена је значајна сарадња са партнерским институцијама Р Словеније.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ. 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba