Вијести

Саопштење за јавност

22.10.2021. 13:19

Пуна подршка руководства ВСТС-а БиХ новоименованом вршиоцу дужности главног тужиоца и Тужилаштву БиХ

 

Саопштење за јавност

(Сарајево, 22. октобар 2021. године) – Предсједништво Високог судског и тужилачког савјета Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) у саставу Халил Лагумџија, предсједник, Биљана Симеуновић и Санела Горушановић Бутиган, потпредсједнице и Санин Богунић, стални члан, те чланица ВСТС-а БиХ и предсједавајућа Сталне комисије за квалитет и ефикасност рада тужилаштава Жељка Радовић и директор Секретаријата ВСТВ-а БиХ Адмир Суљагић одржали су данас састанак са новоименованим вршиоцем дужности главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине (БиХ) Миланком Кајганићем.

На састанку је истакнута пуна подршка раду Тужилаштва БиХ и његовом новоименованом вршиоцу дужности главног тужиоца у циљу подизања квалитета рада овог тужилаштва на највиши могући ниво.

Учесници састанка су констатовали да је тренутна друштвена ситуација компликована и да велика одговорност лежи на руководиоцима правосудних институција у смислу нормализације ситуације кроз сарадњу и комуникацију свих релевантних институција.

У разговору је наглашена потреба за ефикасним процесуирањем предмета организованог криминала и корупције те предмета ратних злочина у складу са Ревидираном стратегијом за рад на овим предметима.

Такође је речено да се Систем за аутоматско управљање предметима у овом тужилаштву треба успоставити у пуном капацитету и да надлежне службе Секретаријата ВСТС-а БиХ стоје на располагању за техничку подршку.

Пуна сарадња и координација са полицијским агенцијама у циљу успјешног процесуирања кривичних дјела истакнута је као једна од приоритетних активности.

На састанку је, такође, разговарано и о активностима Секретаријата ВСТС-а БиХ у вези стратешког планирања рада и буџетском пројицирању овог Тужилаштва у сарадњи са ВСТС-ом БиХ те о сарадњи на пројектима и иницијативи да се на најоптималнији начин одреди унутрашња структура институције у циљу квалитетне подршке раду тужилаца у Тужилаштву БиХ.

За почетак наредне седмице, најављен је састанак предсједника ВСТС-а БиХ и руководства највиших правосудних институција на нивоу Босне и Херцеговине. 

У контексту квалитетног рада и функционисања правосудног система, на крају састанака предсједник ВСТС-а БиХ Халил Лагумџија је нагласио да је ВСТС БиХ мјесто гдје се о свим проблемима у раду правосудних институција може отворено и искрено разговарати и тражити подршка од ВСТС-а БиХ у њиховом рјешавању.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba