Vijesti

Saopštenje za javnost

22.10.2021. 13:19

Puna podrška rukovodstva VSTV-a BiH novoimenovanom vršiocu dužnosti glavnog tužioca i Tužilaštvu BiH

Saopštenje za javnost

(Sarajevo, 22. oktobar 2021. godine) – Predsjedništvo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) u sastavu Halil Lagumdžija, predsjednik, Biljana Simeunović i Sanela Gorušanović Butigan, potpredsjednice i Sanin Bogunić, stalni član, te članica VSTV-a BiH i predsjedavajuća Stalne komisije za kvalitet i efikasnost rada tužilaštava Željka Radović i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić održali su danas sastanak sa novoimenovanim vršiocem dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) Milankom Kajganićem.

Na sastanku je istaknuta puna podrška radu Tužilaštva BiH i njegovom novoimenovanom vršiocu dužnosti glavnog tužioca u cilju podizanja kvaliteta rada ovog tužilaštva na najviši mogući nivo.

Učesnici sastanka su konstatovali da je trenutna društvena situacija komplikovana i da velika odgovornost leži na rukovodiocima pravosudnih institucija u smislu normalizacije situacije kroz saradnju i komunikaciju svih relevantnih institucija.

U razgovoru je naglašena potreba za efikasnim procesuiranjem predmeta organizovanog kriminala i korupcije te predmeta ratnih zločina u skladu sa Revidiranom strategijom za rad na ovim predmetima.

Takođe je rečeno da se Sistem za automatsko upravljanje predmetima u ovom tužilaštvu treba uspostaviti u punom kapacitetu i da nadležne službe Sekretarijata VSTV-a BiH stoje na raspolaganju za tehničku podršku.

Puna saradnja i koordinacija sa policijskim agencijama u cilju uspješnog procesuiranja krivičnih djela istaknuta je kao jedna od prioritetnih aktivnosti.

Na sastanku je, takođe, razgovarano i o aktivnostima Sekretarijata VSTV-a BiH u vezi strateškog planiranja rada i budžetskom projiciranju ovog Tužilaštva u saradnji sa VSTV-om BiH te o saradnji na projektima i inicijativi da se na najoptimalniji način odredi unutrašnja struktura institucije u cilju kvalitetne podrške radu tužitelja u Tužilaštvu BiH.

Za početak naredne sedmice, najavljen je sastanak predsjednika VSTV-a BiH i rukovodstva najviših pravosudnih institucija na nivou Bosne i Hercegovine. 

U kontekstu kvalitetnog rada i funkcionisanja pravosudnog sistema, na kraju sastanaka predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija je naglasio da je VSTV BiH mjesto gdje se o svim problemima u radu pravosudnih institucija može otvoreno i iskreno razgovarati i tražiti podrška od VSTV-a BiH u njihovom rješavanju.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba