Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕЗАКОНИТ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

14.10.2021. 09:56

Оптужена Милојевић Бојана (1984) из Љубиња, терети се да је  ставила у незаконит промет више од 100 кг дувана, без одговарајућих акцизних маркица Босне и Херцеговине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА НЕЗАКОНИТ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-       Милојевић Бојане, рођене 1984. године у Мостару, настањена у Љубињу, држављанка БиХ.

Оптужена се терети да је, током 2020. године, у намјери избјегавања плаћања акцизних дажбина дефинисаних у одредбама Закона о акцизама Босне и Херцеговине, а у намјери да оствари незакониту имовинску корист, знајући да се резаним дуваном не може прометовати између физичких лица, упаковала велику количину дувана (око 105 кг) те путем брзе поште послала купцу на подручју Горажда.

Дуван без одговарајуће документације и плаћених акцизних дажбина, у вриједности од око 16.700 КМ, откривен је и одузет на подручју Мостара, приликом контроле теретног возила брзе поште од стране овлаштених лица Управе за индиректно опорезивање (УИО БиХ).

Оптужена се терети да је незаконито стављала у промет производе који нису обиљежени контролним и пореским маркицама на начин прописан пореским законодавством Босне и Херцеговине, чиме је остварила незакониту имовинску корист те нанијела штету буџету БиХ, као и грађанима, пласманом дуванских производа који нису прошли прописани стандард контроле квалитета и исправности.

Оптужница Тужилаштва БиХ терети оптужену за кривично дјело - недозвољени промет акцизних производа из члана 210а. став 1. Кривичног  закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba