Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

08.10.2021. 14:32

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprječavanje opasnosti od terorizma, koji je održan u Tužiteljstvu BiH.

 

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić prezentirala rad i rezultate Udarne grupe, a rukovoditelj Odsjeka za terorizam, Ćazim Hasanspahić, rad Tužiteljstva BiH u oblasti borbe protiv terorizma. 

Središnje teme sastanka odnosile su se na razmatranje trenutnog stanja i nastavak suradnje tužiteljstava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na pitanja sprječavanja financiranja terorizma. 

Na sastanku je  sudjelovalo više od 20 dužnosnika tužiteljskih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provedbu zakona sa razine države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, koji su prezentirali aktivnosti i rezultate institucija iz kojih dolaze u oblasti borbe protiv terorizma.  

Istaknut je značaj razmjene informacija na razini Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao i da bi trebalo nastaviti i ubrzati rad Radne grupe za izradu Strategije borbe protiv terorizma za naredno razdoblje, te intenzivirati rad na predmetima financiranja terorističkih aktivnosti uz iznalaženje adekvatnih mehanizama za rad na sprječavanju financiranja terorizma i pranja novca. Osim toga, razgovarano je i o nastavku započetih procesa deradikalizacije i resocijalizacije povratnika sa stranih ratišta, u čemu je potreban i angažman ostalih segmenata društva koji mogu dati doprinos u ovoj oblasti. 

Zaključeno je da je potrebno nastaviti procese edukacije iz oblasti borbe protiv terorizma u svim institucijama koje su nadležne za aktivnosti u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, kao i razmjenu iskustava putem Regionalne grupe za borbu protiv terorizma. 

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje pomažu u radu u borbi protiv terorizma.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba