Vijesti

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

08.10.2021. 14:32

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić, predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma i sprečavanje opasnosti od terorizma, koji je održan u Tužilaštvu BiH.

 

ODRŽAN SASTANAK UDARNE GRUPE ZA BORBU PROTIV TERORIZMA I JAČANJA SPOSOBNOSTI ZA BORBU PROTIV TERORIZMA

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić prezentirala rad i rezultate Udarne grupe, a rukovodilac Odsjeka za terorizam, Ćazim Hasanspahić, rad Tužilaštva BiH u oblasti borbe protiv terorizma. 

Centralne teme sastanka odnosile su se na razmatranje trenutnog stanja i nastavak saradnje tužilaštava, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na pitanja sprečavanja finansiranja terorizma. 

Na sastanku je  sudjelovalo više od 20 zvaničnika tužilačkih, policijskih, sigurnosnih i agencija za provođenje zakona sa nivoa države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta BiH, koji su prezentovali aktivnosti i rezultate institucija iz kojih dolaze u oblasti borbe protiv terorizma.  

Istaknut je značaj razmjene informacija na nivou Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao i da bi trebalo nastaviti i ubrzati rad Radne grupe za izradu Strategije borbe protiv terorizma za naredni period, te intenzivirati rad na predmetima finansiranja terorističkih aktivnosti uz iznalaženje adekvatnih mehanizama za rad na sprečavanju finansiranja terorizma i pranja novca. Osim toga, razgovarano je i o nastavku započetih procesa deradikalizacije i resocijalizacije povratnika sa stranih ratišta, u čemu je potreban i angažman ostalih segmenata društva koji mogu dati doprinos u ovoj oblasti. 

Zaključeno je da je potrebno nastaviti procese edukacije iz oblasti borbe protiv terorizma u svim institucijama koje su nadležne za aktivnosti u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, kao i razmjenu iskustava putem Regionalne grupe za borbu protiv terorizma. 

Na sastanku su sudjelovali i predstavnici međunarodnih organizacija koje pomažu u radu u borbi protiv terorizma.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba