Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И НЕДОЗВОЉЕНОГ ДРЖАЊА ОРУЖЈА

07.10.2021. 09:13

Тужилац Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Рефика Турића, рођеног  1977. године у општини Нови Травник, раније осуђиваног, држављанина Босне и Херцеговине.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО НЕДОЗВОЉЕНИ ПРОМЕТ АКЦИЗНИХ ПРОИЗВОДА И НЕДОЗВОЉЕНОГ ДРЖАЊА ОРУЖЈА

Према наводима оптужнице, Турић се терети да је у дужем временском периоду од мјесеца јануара 2018. године до 07.07.2020. године у мјесту Опари, општина Нови Травник, ради стицања противправне имовинске користи и избјегавања плаћања акциза, неовлаштено стављао у промет веће количине дуванских производа у облику резаног дувана, ручно прављених цигарета, као и цигарета разних марки које нису биле обиљежене важећим акцизним маркицама БиХ.

Наведени дуван је, супротно законским прописима, ради продаје, припремао у облик погодан за конзумацију, те продавао њему познатим купцима.

Приликом извршеног претреса пронађена је и одузета већа количина дувана, ручно прављених цигарета,  као и паковања цигарета разних марки.

На наведени начин оптужени је прибавио незакониту новчану корист у већем износу, у виду неплаћених индиректних пореза на штету буџета БиХ, те нанио штету држави БиХ, као и грађанима, пласманом дуванских производа који нису прошли прописани стандард контроле квалитета и исправности.

Такође, оптужени се терети да је у породичној кући неовлаштено држао аутоматску пушку марке типа Kalashnikov, модел М56, са муницијом, чија набавка грађанима уопште није дозвољена према одредби Закона о набавци, држању и ношењу оружја и муниције (“Службени лист Средњобосанског кантона”, број: 1/97, 5/97, 6/97, 2/98, 7/98, 8/98, 10/00, 8/03, 2/04 и 14/04).

Оптужени се терети да је починио продужено кривично дјело недозвољени промет акцизних производа из члана 210а. став 1.  у вези са чланом 54. Кривичног закона Босне и Херцеговине, те кривично дјело недозвољено држање оружја или експлозивних материја из члана 371. став 1. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba