Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I NEDOZVOLJENOG DRŽANJA ORUŽJA

07.10.2021. 09:13

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Refika Turića,  rođenog  1977. godine u opštini Novi Travnik, ranije osuđivanog, državljanina Bosne i Hercegovine.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO NEDOZVOLJENI PROMET AKCIZNIH PROIZVODA I NEDOZVOLJENOG DRŽANJA ORUŽJA

Prema navodima optužnice, Turić se tereti da je u dužem vremenskom periodu od mjeseca januara 2018. godine do 07.07.2020. godine u mjestu Opari, opština Novi Travnik, radi sticanja protivpravne imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, neovlašteno stavljao u promet veće količine duhanskih proizvoda u obliku rezanog duhana, ručno pravljenih cigareta, kao i cigareta raznih marki koje nisu bile obilježene važećim akciznim markicama BiH.

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavao njemu poznatim kupcima.

Prilikom izvršenog pretresa pronađena je i oduzeta veća količina duhana, ručno pravljenih cigareta,  kao i pakovanja cigareta raznih marki.

Na navedeni način optuženi je pribavio nezakonitu novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza na štetu budžeta BiH, te nanio štetu državi BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Također, optuženi se tereti da je u porodičnoj kući neovlašteno držao automatsku pušku marke tipa Kalashnikov, model M56, sa municijom, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i municije (“Službeni list Srednjobosanskog kantona”, broj: 1/97, 5/97, 6/97, 2/98, 7/98, 8/98, 10/00, 8/03, 2/04 i 14/04).

Optuženi se tereti da je počinio produženo krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda  iz člana 210a stav 1.  u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, te krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba