Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET VEĆE KOLIČINE AKCIZNIH PROIZVODA

05.10.2021. 13:29

Optužena se tereti za neovlašten promet veće količine duhana i duhanskih prerađevina u dužem vemenskom periodu.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEOVLAŠTEN PROMET VEĆE KOLIČINE AKCIZNIH PROIZVODA

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

- AIŠE SUŠIĆ,  rođene 1968. godine u opštini Trnovo, državljanke Bosne i Hercegovine.

Optužena se tereti da je u periodu od mjeseca januara 2019. godine do 07.07.2020. godine u mjestu Resnik, opština Hadžići,  svjesna da je zabranjen promet akciznih proizvoda, radi sticanja protivpravne imovinske koristi i izbjegavanja plaćanja akciza, neovlašteno stavljala u promet duhanske proizvode u obliku rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama propisanim poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine.

Prema navodima optužnice,  optužena je u navedenom periodu rezani duhan  u većim količinama, svakog mjeseca nabavljala od njoj poznatih osoba, a potom isti u svojoj trgovinskoj radnji prodavala kupcima po većoj cijeni.

Na navedeni način, optužena je sebi pribavila imovinsku korist i nanosila štetu budžetu BiH, kao i građanima, plasmanom duhanskih proizvoda koji nisu prošli propisani standard kontrole kvaliteta i ispravnosti.

Prilikom pretresa prostorija pronađena je veća količina rezanog duhana i ručno pravljenih cigareta, kao i mašina za punjenje i motanje cigareta od rezanog duhana.

Optužena se tereti da je počinila produženo krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a., stav 1. u vezi sa članom 54. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba