Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO KRIVOTVORENJA NOVCA

05.10.2021. 11:53

Optuženi Čukić Dario (1994) tereti se da je pribavio i pripremio za plasman u platni promet 678 novčanica, valute euro i USD, u različitim iznosima, koje su otkrivene i oduzete od optuženog.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA KRIVIČNO DJELO KRIVOTVORENJA NOVCA

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Čukić Darija zv. ”Čuka”, rođenog 1994. godine u Tuzli, ranije osuđivan, državljanin BiH.

Optuženi se tereti da je početkom 2020. godine, na području općine Gradačac, od njemu poznatih osoba pribavio veliku količinu krivotvorenih novčanica, sa namjerom da iste pusti u platni promet u Bosni i Hercegovini.

Tokom provođenja istrage od optuženog je oduzeto ukupno 678 krivotvorenih novčanica različitih valuta i apoena, uključujući više stotina krivotvorenih novčanica valute euro, u apoenima od 10, 20 i 100 eura, ukupne vrijednosti od oko 16 000 eura, kao i valute USD u apoenima od 100 USD, ukupne vrijednosti od oko 20 000 USD.

Od optuženog je oduzet krivotvoreni novac, ukupne vrijednosti od oko 68 000 konvertibilnih maraka, što je jedna od najvećih zapljena krivotvorenog novca u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu.

Optuženi je otkriven i lišen slobode nakon što je u jednom ugostiteljskom objektu na području Gradačca izvršio plaćanje krivotvorenom novčanicom valute euro.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem svjedoka, stručnih vještaka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba