Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ИРАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

02.10.2021. 10:10

Према доступним доказима, осумњичени је на подручју Републике Србије отуђио аутомобил којим је, на подручје Босне и Херцеговине, прокријумчарио четворицу илегалних миграната.

 

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ДРЖАВЉАНИНА ИРАНА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилац Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање притвора за осумњиченог:

-       Djakam Abdolah, рођеног 1987. године у граду Mahabad, Иран, држављанин Ирана. 

Осумњичени је лишен слободе од стране полицијских службеника МУП-а РС, на подучју Вишеграда, у возилу којим је управљао, заједно са четири илегална мигранта, који су такође држављани Ирана.

Према прикупљеним доказима илегални мигранти превезени су на подручје Босне и Херцеговине аутомобилом који је осумњичени починилац отуђио на подручју Србије, да би након тога реализовао кријумчарење у БиХ групе миграната који нису испуњавали услове за законит улазак и боравак у Босни и Херцеговини.

Осумњичени је кријумчарење починио на мјесту које није предвиђено за законит прелаз државне границе, те организовао њихов превоз преко територије Босне и Херцеговине, поступајући тако супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН-а против транснационалног организованог криминала.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац упутио је према Суду БиХ приједлог притвора за осумњиченог, јер се ради о страном држављанину који би одласком из БиХ постао недоступан правосудним органима Босне и Херцеговине.

Тужилаштво БиХ, заједно са партнерским полицијским и  безбједносним агенцијама, готово свакодневно поступа у предметима који се односе на област илегалних миграција на подручју Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba