Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA IRANA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

02.10.2021. 10:10

Prema dostupnim dokazima, osumnjičeni je na području Republike Srbije, otuđio automobil, kojim je na područje Bosne i Hercegovine, prokrijumčario četvoricu ilegalnih migranata.

 

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA IRANA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog:

-      Djakam Abdolah, rođenog 1987. godine u gradu Mahabad, Iran, državljanin Irana.  

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su također državljani Irana.

Prema prikupljenim dokazima, ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine automobilom koji je osumnjičeni počinitelj otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizirao krijumčarenje u BiH skupine migranata koji nisu ispunjavali uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prijelaz državne granice, te organizirao njihov prijevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim tijelima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba