Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA IRANA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

02.10.2021. 10:10

Prema dostupnim dokazima, osumnjičeni je na području Republike Srbije otuđio automobil kojim je, na područje Bosne i Hercegovine, prokrijumčario četvoricu ilegalnih migranata.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA DRŽAVLJANINA IRANA OSUMNJIČENOG ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog:

-      Djakam Abdolah, rođenog 1987. godine u gradu Mahabad, Iran, državljanin Irana.  

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih službenika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su također državljani Irana.

Prema prikupljenim dokazima ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine automobilom koji je osumnjičeni počinilac otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizovao krijumčarenje u BiH grupe migranata koji nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prelaz državne granice, te organizovao njihov prevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba