Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

07.09.2021. 15:42

Optužena Hamzabegović Sena (1960), tereti se da je u više navrata, novac u ukupnom iznosu od oko 230 000 KM, uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i djelovanje državljana BiH u okviru struktura koje su proglašene terorističkim organizacijama i formacijama, na stranim ratištima Sirije i Iraka.

 

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG FINANSIRANJA TERORISTIČKIH AKTIVNOSTI

Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-      Hamzabegović Sene, rođene 1960. godine u Tuzli, državljanka BiH i Švicarske, nalazi se u pritvoru.

Optužena se tereti da je u periodu od 2013. do 2018. godine, u više navrata, sudjelovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći, za potrebe državljana BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani tzv. “ISIL“-a, u okviru formacija Jabhet al Nusra, Al Nusrah Front i drugim formacijama, koje su na osnovu rezolucija UN-a proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici svakodnevnim oružanim terorističkim akcijama, napadima na stanovništvo, ubijanjima, protivpravnim zatvaranjima i drugim radnjama provode terorističke aktivnosti na navedenom području.

Optužena je, znajući da se na navedenom području nalazi i Hamzabegović Muradif, koji zajedno sa drugim državljanima BiH sudjeluje u terorističkim aktivnostima, te da dobijeni novac koristi za finansiranje tih aktivnosti, u više navrata osiguravala veće novčane iznose u valutama EURO, KM i CHF, te novac uplaćivala i lično odnosila na područje Sirije, gdje je novac predavala Hamzabegović Muradifu koji je, prema prikupljenim dokazima, novac koristio za davanje plata osobama koje sudjeluju u terorističkim aktivnostima, kupovini oružja i u druge svrhe.

Optužena se tereti da je lično, neposredno i posredno prikupljala novac i osiguravala sredstva znajući da će ista biti upotrijebljena u terorističke svrhe i za terorističke aktivnosti i djelovanje terorističke grupe i organizacije, čime je počinila krivično djelo finansiranje terorističkih aktivnosti iz člana 202. stav 2. tačka b) KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba