Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA IZAZIVANJE NACIONALNE I VJERSKE MRŽNJE I NETRPELJIVOSTI

06.09.2021. 15:26

Pritvor je, između ostalog, predložen zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog koji posjeduje državljanstvo druge države.

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENOG ZA IZAZIVANJE NACIONALNE I VJERSKE MRŽNJE I NETRPELJIVOSTI

Nakon ispitivanja osumnjičenog, tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog:

-      Mulahusić Jasmina, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se za krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti iz člana 145a. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski službenici Granične policije BiH.

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu sa terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i tereti se da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.    

Prijedlog za određivanje pritvora upućen je prema Sudu BiH, a tužilaštvo nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba