Вијести

ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ОДЛУКУ СУДА О НЕДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИЗЈАВУ О НЕПРЕДУЗИМАЊУ КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА РАДАНОВИЋ СУЗАНЕ, МАЈКЕ СТРАДАЛОГ ДРАГИЧЕВИЋ ДАВИДА

20.08.2021. 14:04

Главна тужитељка Тужилаштва БиХ, Гордана Тадић, је 16. јула дала изјаву да се неће предузимати кривично гоњење свједока - оштећене Сузане Радановић, како би у потпуности могла дати исказ о свим сазнањима до којих је дошла повезаним са лицима која се доводе у везу са страдањем њеног сина.

ОДБИЈЕНА ЖАЛБА ТУЖИЛАШТВА БиХ НА ОДЛУКУ СУДА О НЕДАВАЊУ САГЛАСНОСТИ НА ИЗЈАВУ О НЕПРЕДУЗИМАЊУ КРИВИЧНОГ ГОЊЕЊА РАДАНОВИЋ СУЗАНЕ, МАЈКЕ СТРАДАЛОГ ДРАГИЧЕВИЋ ДАВИДА

Радећи на провјери свих околности страдања младића Драгичевић Давида, у мјесецу марту 2018. године у Бањој Луци, указала се потреба давања исказа свједока-оштећене Радановић Сузане. Наведена свједокиња је у протеклих неколико година била изложена различитим притисцима и пријетњама тужбама и судским процесима у оквиру грађанских активности на захтијевању истине о страдању свога сина.

Како би свједокиња Радановић Сузана без страха могла изнијети своја цјелокупна сазнања о наведеном догађају, могућим починиоцима и свједоцима до којих је дошла посредно, као и сазнањима од трећих лица, а да не би себе изложила ризику кривичног прогона уколико се добијена сазнања не покажу истинитима, главна тужитељка Тужилаштва БиХ Гордана Тадић, у складу са законом, дала је изјаву да се против наведене свједокиње Радановић Сузане неће предузимати кривично гоњење за кривично дјело лажног пријављивања.

Суд Босне и Херцеговине је дана 29. јула донио рјешење којим се оваква одлука одбија. На наведену одлуку, Тужилаштво Босне и Херцеговине је благовремено уложило жалбу због битне повреде одредаба кривичног поступка и повреде права на приступ суду, као дијелу корпуса права на правичан поступак гарантованог Европском конвенцијом о људским правима, која жалба је одбијена рјешењем Суда Босне и Херцеговине од 05. августа.

С обзиром на наведене околности, Тужилаштво БиХ ће у наредном периоду упутити позив за саслушање Радановић Сузани у својству свједока-оштећеног.

 

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba