Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

13.08.2021. 11:53

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv  LAZIĆ MIRKA,  rođenog 1970. godine u Šamcu, državljanina BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA NEDOZVOLJEN PROMET AKCIZNIH PROIZVODA

Optuženi se tereti da je nezakonito pribavio veću količinu akcizne robe - duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, sa namjerom da duhan proda njemu poznatom licu.

Prema navodima optužnice, optuženi je rezani duhan u količini od 250 kilograma, zapakovan u PVC vreće, za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, prevozio u motornom vozilu, te je zatečen prilikom kontrole na području mjesta Sibovac u općini Gradačac i u toj namjeri spriječen od strane ovlaštenih službenih osoba Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Optuženi se tereti za krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda iz člana 210a. stav 1. KZ-a BiH,  u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, u svim krajevima Bosne i Hercegovine provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju osoba osumnjičenih za nedozvoljen promet duhana i akciznih proizvoda u većim iznosima, čime se nanosi šteta budžetu i svim građanima BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba