Вијести

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ПРЕМА Р ФРАНЦУСКОЈ

07.08.2021. 09:48

Осумњичени Ц.М. (1980) из Зворника, лишен је слободе од стране полицијских службеника Граничне полиције, испитан је у Тужилаштву БиХ у својству осумњиченог и предложено је одређивање мјере притвора.

ПРЕДЛОЖЕН ПРИТВОР ЗА ОСУМЊИЧЕНОГ ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ ОРУЖЈА ИЗ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ ПРЕМА Р ФРАНЦУСКОЈ

Тужилаштво Босне и  Херцеговине води обимну истрагу о кријумчарењу наоружања и војне опреме са подручја Босне и Херцеговине према Републици Француској, са намјером продаје на илегалном тржишту и кориштења за извршење кривичних дјела.

Оперативном истрагом идентификован је и лишен слободе осумњичени Ц.М., а количина од 10-ак аутоматских пушака и оквира за муницију откривена је и заплијењена на подручју Орашја.

Наведени осумњичени терети се да је дјеловао у оквиру организоване групе, те проналазио илегално аутоматско наоружање у БиХ, након чега су реализоване активности на скривању и кријумчарењу оружја у моторним возилима како би се оружје прокријумчарило на подручје Р Француске, те било предато лицима која су дјеловала у договору са осумњиченим који би наведено наоружање даље кријумчарили на илегалном тржишту оружја и на наведени начин остваривали незакониту имовинску корист.

У оквиру ове истраге остварена је сарадња са партнерским институцијама Р Француске.

Осумњичени се терети за кривично дјело – неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. КЗ-а БиХ.

Приједлог за одређивање мјере притвора за осумњиченог предложен је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц), односно због опасности од бјекства осумњиченог, опасности да би боравком на слободи могао ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утицај на свједоке или саучеснике, те починити ново кривично дјело или довршити започето.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba