Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE PREMA R FRANCUSKOJ

07.08.2021. 09:48

Osumnjičeni C.M. (1980) iz Zvornika, lišen je slobode od strane policijskih djelatnika Granične policije, ispitan je u Tužiteljstvu BiH u svojstvu osumnjičenog i predloženo je određivanje mjere pritvora.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE PREMA R FRANCUSKOJ

Tužiteljstvo Bosne i  Hercegovine vodi opsežnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme sa područja Bosne i Hercegovine prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje kaznenih djela.

Operativnom istragom identificiran je i lišen slobode osumnjičeni C.M., a količina od 10-ak automatskih pušaka i okvira za streljivo otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Navedeni osumnjičeni tereti se da je djelovao u okviru organizirane skupine, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizirane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje R Francuske, te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru ove istrage ostvarena je suradnja sa partnerskim institucijama R Francuske.

Osumnjičeni se tereti za kazneno djelo – neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba