Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE PREMA R FRANCUSKOJ

07.08.2021. 09:48

Osumnjičeni C.M. (1980) iz Zvornika, lišen je slobode od strane policijskih službenika Granične policije, ispitan je u Tužilaštvu BiH u svojstvu osumnjičenog i predloženo je određivanje mjere pritvora.

PREDLOŽEN PRITVOR ZA OSUMNJIČENOG ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE ORUŽJA IZ BOSNE I HERCEGOVINE PREMA R FRANCUSKOJ

Tužilaštvo Bosne i  Hercegovine vodi obimnu istragu o krijumčarenju naoružanja i vojne opreme sa područja Bosne i Hercegovine prema Republici Francuskoj, sa namjerom prodaje na ilegalnom tržištu i korištenja za izvršenje krivičnih djela.

Operativnom istragom identifikovan je i lišen slobode osumnjičeni C.M., a količina od 10-ak automatskih pušaka i okvira za municiju otkrivena je i zaplijenjena na području Orašja.

Navedeni osumnjičeni tereti se da je djelovao u okviru organizovane grupe, te pronalazio ilegalno automatsko naoružanje u BiH, nakon čega su realizovane aktivnosti na skrivanju i krijumčarenju oružja u motornim vozilima kako bi se oružje prokrijumčarilo na područje R Francuske, te bilo predato osobama koje su djelovale u dogovoru sa osumnjičenim koji bi navedeno naoružanje dalje krijumčarili na ilegalnom tržištu oružja i na navedeni način ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

U okviru ove istrage ostvarena je saradnja sa partnerskim institucijama R Francuske.

Osumnjičeni se tereti za krivično djelo – neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe  iz člana 193. KZ-a BiH.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog predložen je iz razloga opisanih u članu 132. stav 1. tačke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, te počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba