Vijesti

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA DVOJICU OSUMNJIČENIH; UHAPŠENI, ZA KOJIM TRAGAJU CRNOGORSKE PRAVOSUDNE INSTITUCIJE, PRISTAO NA IZRUČENJE

05.08.2021. 15:24

Tužilaštvo BiH predložilo je mjere zabrane za Poletan Ljubana (1956) i Ćurlik Dalibora (1973), osumnjičene za organizovani kriminal, krivotvorenje isprave i navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja.

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA DVOJICU OSUMNJIČENIH; UHAPŠENI, ZA KOJIM TRAGAJU CRNOGORSKE PRAVOSUDNE INSTITUCIJE, PRISTAO NA IZRUČENJE

Nakon ispitivanja osumnjičenih, Tužilaštvo BiH je za dvojicu osumnjičenih predložilo mjere zabrane koje, između ostalog, uključuju zabranu putovanja i oduzimanje putnih isprava, obavezno javljanje policijskim organima, te zabranu međusobnog sastajanja, kao i sastajanja sa svjedocima u predmetu.

Osumnjičeni su pod istragom da su, kao pripadnici grupe za organizovani kriminal, neovlašteno dolazili do podataka i identiteta građana BiH, uglavnom onih koji imaju dvojna državljanstva BiH i Srbije, a koji nisu podizali lične dokumente Bosne i Hercegovine, te navedene identitete odavali osobama iz kriminalnog miljea, uključujući i pripadnike kriminalnih grupa koje djeluju u zemljama regiona, kako bi im omogućili da nezakonito dobiju važeće dokumente BiH sa tuđim ličnim podacima, koje bi koristili prilikom sakrivanja od policije i pravosuđa.

Osumnjičeni se terete da su jednom državljaninu Crne Gore, za kojim traga crnogorsko pravosuđe, optuženom za teška krivična djela i bliskost tzv. „Kavačkom klanu“, na navedeni način omogućili sticanje dokumenata Bosne i Hercegovine na tuđe ime i identitet.

Izvršenje krivičnih djela, na navedeni način, predstavlja značajnu sigurnosnu prijetnju i narušava integritet države Bosne i Hercegovine, kao i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEA).

Tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine obavio je razgovor sa osumnjičenim Jahović Almirom za kojim je raspisana međunarodna potjernica, koji je izjavio da će pristati na ubrzani postupak izručenja pravosuđu Crne Gore.

Također, Tužilaštvo BiH je u kontaktu sa kolegama iz Crne Gore, u okviru istrage koju vode pravosudne institucije dviju susjednih zemalja, u borbi protiv organizovanog kriminala.

 


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba