Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

29.07.2021. 13:08

Двојица оптужених, држављанин Пакистана и држављанин Босне и Херцеговине, терете се за кријумчарење групе од најмање 17 држављана Пакистана из Србије у Босну и Херцеговину и њихов превоз унутар БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗА МЕЂУНАРОДНО КРИЈУМЧАРЕЊЕ МИГРАНАТА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против:

1.      Tajamul Jabbar зв. “Малик“, рођен 1995. године у Пакистану, држављанин Пакистана, борави у кампу „Липа“ код Бихаћа, налази се у притвору.

2.      Суљиић Менсуда, рођеног 1976. године у Тузли, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени Tajamul Jabbar зв. “Малик“, се терети да је, дјелујући у намјери остваривања незаконите имовинске користи, у договору са лицем са подручја Србије, омогућио да више држављана Пакистана незаконито уђе из Р Србије у Босну и Херцеговину.

Наведени илегални мигранти су, дана 04. маја ове године, чамцем прокријумчарени преко ријеке Дрине на подручје Босне и Херцеговине, гдје је оптужени Jabbar ангажовао као возача оптуженог Суљић Менсуда да за новчану накнаду превезе мигранте даље у дубину територије БиХ, према подручју Тузле, што је овај оптужени, иако је знао и видио да се ради о илегалним мигрантима који не испуњавају услове за законит улазак, боравак и кретање унутар БиХ и учинио, у чему је откривен од стране полицијских службеника ПС Теочак, док је у свом возилу превозио мигранте.

Наведене радње супротне су члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем, којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала.

Тужилаштво БиХ, Одсјек за борбу против трговине људима и илегалних миграција, је у овом предмету провело обимну истрагу заједно са партнерским полицијским агенцијама, Граничном полицијом БиХ и SIPA-ом, након чега су прикупљени докази и подигнута оптужница која оптужене терети за кривично дјело – кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а Босне и Херцеговине.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba