Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

29.07.2021. 13:08

Dvojica optuženih, državljanin Pakistana i državljanin Bosne i Hercegovine, terete se za krijumčarenje grupe od najmanje 17 državljana Pakistana iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu i njihov prevoz unutar BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZA MEĐUNARODNO KRIJUMČARENJE MIGRANATA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv:

1.      Tajamul Jabbar zv. “Malik“, rođen 1995. godine u Pakistanu, državljanin Pakistana, boravi u kampu „Lipa“ kod Bihaća, nalazi se u pritvoru.

2.      Suljiić Mensuda, rođenog 1976. godine u Tuzli, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Tajamul Jabbar zv. “Malik“, se tereti da je, djelujući u namjeri ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, u dogovoru sa osobom sa područja Srbije, omogućio da više državljana Pakistana nezakonito uđe iz R Srbije u Bosnu i Hercegovinu.

Navedeni ilegalni migranti su, dana 04. maja ove godine, čamcem prokrijumčareni preko rijeke Drine na područje Bosne i Hercegovine, gdje je optuženi Jabbar angažovao kao vozača optuženog Suljić Mensuda da za novčanu naknadu preveze migrante dalje u dubinu teritorije BiH, prema području Tuzle, što je ovaj optuženi, iako je znao i vidio da se radi o ilegalnim migrantima koji ne ispunjavaju uslove za zakonit ulazak, boravak i kretanje unutar BiH i učinio, u čemu je otkriven od strane policijskih službenika PS Teočak, dok je u svom vozilu prevozio migrante.

Navedene radnje protivne su članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH, Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, je u ovom predmetu provelo obimnu istragu zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, Graničnom policijom BiH i SIPA-om, nakon čega su prikupljeni dokazi i podignuta optužnica koja optužene tereti za krivično djelo – krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ-a Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba