Вијести

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И НЕОВЛАШТЕНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

27.07.2021. 10:49

Након испитивања осумњичених, Тужилаштво БиХ упутило је приједлог притвора за сву четворицу осумњичених у оквиру предмета кодног назива “Escobar”.

ПРИЈЕДЛОГ ПРИТВОРА ЗА ОСУМЊИЧЕНЕ ЗА ОРГАНИЗОВАНИ КРИМИНАЛ И НЕОВЛАШТЕНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

Тужилаштво Босне и Херцеговине упутило је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјере притвора за осумњичене:

1.      Ј.Д., рођеног 1982. године у Лозници, настањеног у Зворнику

2.      Д.М., рођеног 1989. године у Великој Кладуши

3.      П.А., рођеног 1987. године у Крању, Словенија, настањеног у Великој Кладуши

4.      С.А., рођеног 1998. године у Великој Кладуши

Наведени осумњичени лишени су слободе у акцији Граничне полиције БиХ, уз подршку SIPA-е и МУП-а УСК, а мјера притвора предложена је из разлога описаних у члану 132. став 1. тачке а), б) и ц) ЗКП-а БиХ, односно због опасности од бјекства (у односу на првоосумњиченог), те опасности да би боравком на слободи могли ометати истрагу, прикривати доказе, те вршити утицај на свједоке или саучеснике, као и поновити кривично дјело или довршити започето.

Током истраге коју води Тужилаштво БиХ против осумњичених за кривична дјела организирани криминал (чл. 250. КЗ-а БиХ) и неовлаштени промет опојним дрогама (чл. 195. КЗ-а БиХ), заједно са партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, на подручју Велике Кладуше откривена је плантажа са системом за наводњавање на којој је откривено 6000 садница опојне дроге марихуана (Cannabis), а коју су, према прикупљеним доказима, осумњичени сакривали и обезбјеђивали употребом ватреног оружја, те вршили кријумчарење опојне дроге на илегално нарко–тржиште у земљама ЕУ, као и на подручју Босне и Херцеговине.

У истрази је остварена сарадња са Граничном полицијом, Државном агенцијом за истраге и заштиту-SIPA, МУП-ом УСК, као и са партнерским институцијама Р Хрватске.

Приједлог за одређивање мјере притвора упућен је Суду БиХ, а истрага се интензивно наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba